Cine ne îngrijeşte grădina, cât suntem în vacanţă?

Este o întrebare importantă, mai ales atunci când ne aflăm în vacanţă. Cel mai uşor ar fi să cerem ajutorul rudelor, prietenilor sau vecinilor. Acest lucru nu întotdeauna este posibil, ca urmare de cele mai multe ori, totul rămâne pe seama noastră.

Dar, în ce fel? Iată câteva sfaturi cu ajutorul cărora, încă DINAINTE de plecare putem pregăti îngrijirea plantelor noastre preferate:

1. În cazul în care dorim să îngrijim o plantă de interior cu o cerinţă deosebit de mare de apă (de ex. palmier) aşezăm planta într-un vas mai mare pe care l-am umplut cu apă. În timpul călătoriei noastre această cantitate de apă va fi suficientă pentru plantă.

2. În cazul plantelor de interior de mărime mai mică, într-un bol se pune apă care se va aşeza în preajma ghivecelor, apă pe care o „transferăm” apoi cu ajutorul unui material absorbant (de exemplu, un șiret).

3. Pământul plantelor cu multă umiditate, care se evaporă repede se acoperă cu turbă umezită sau muşchi, astfel pământul lor se usucă mult mai greu.

4. Să ne asigurăm şi de plantele de exterior. Să tundem gazonul înainte de călătorie, astfel va consuma mai puţină umiditate din sol, iar mai apoi să-l udăm bine.

5. Putem tunde şi trandafirii, înainte de plecare şi dacă nu au toate florile ofilite – până ne vom întoarce, aceștia vor aduce flori noi.

6. Una dintre cele mai sigure metode este un sistem de irigare automată, care va furniza apă suficientă şi în timpul călătoriei noastre.

7. Plantele de balcon, care sunt în ghiveci cum ar fi: muşcatele, petuniile nu rezistă mai mult de 2-3 zile fără apă, de aceea neapărat trebuie să le asigurăm îngrijire pe perioada cât suntem în vacanţă.

Nu uitaţi că plantele, fiind vieţuitoare au nevoie de apă şi hrană continuă dacă plecăm într-o călătorie mai lungă. Aşa cum avem grijă de animalele noastre, la fel trebuie să ne gândim şi la îngrijirea plantelor.



0