Când spuneți ”Muscari”, la ce vă gândiți?

Plantele care înfloresc primăvara sunt cele care ne înviorează zilele, după o iarnă anostă, în care nu prea avem parte de culoare. Odată ce acestea își scot capul din pământ, grădina este tot mai fumoasă, veselă și prinde contur. Ei bine, printre cunoscutele lalele, narcise sau zambile, mai există niște plante cu totul speciale: Muscarii. Cu siguranță îi știți, chiar dacă denumirea nu vă este neapărat familiară.

Denumire

În limbaj popular, li se se mai spune zambile strugurași, zambile de struguri sau clopoței. Când spunem ”Muscari” vorbim despre un gen ce cuprinde aproximativ 50 de specii de plante ornamentale, perene, de mici dimensiuni, care se nasc din bulbi. Genul la rândul său, face parte din familia Asparagaceae. Au origini mediteraneene și sunt de-a dreptul cuceritori, din punct de vedere vizual. Orice grădină care se respectă trebuie să conțină, măcar un exemplar.

Descriere generală și specii

Muscarii sunt mici de înălțime, dar atrag atenția prin aspectul lor. Denumirea de zambilă struguraș, nu este deloc întâmplătoare, deoarece inflorescențele te trimit cu gândul la ambele, fiind formate din zeci de floricele, ca niște clopoței minusculi, dispuse grupat, sub forma unui ciorchine de struguri dispus invers, cu vârful în sus, pe o tijă cilindrică, subțirică, dar fermă și viguroasă. Frunzele de un verde mediu sunt lungi și subțiri, cu toate că există anumite soiuri care au frunze un pic mai late. La noi, poate cea mai cunoscută și răspândită varietate, are florile de culoare albastră, dar muscarii sunt mult mai variați din punct de vedere cromatic și chiar formal, în funcție de soi. Astfel că pot avea și flori albe, roz, mov-liliachii sau în diferite nuanțe de albastru, ba chiar și nuanțe de galben. Imaginați-vă un degrade în tonuri de albastru într-o singură floare... o frumusețe fără margini. Există și specii care diferă de așa-zisa variantă clasică de struguraș, a căror inflorescență se prezintă sub forma asemănătoare unui pămătuf și violet la culoare, de exemplu: Muscari comosum plumosum. Unele varietăți au și parfum, nu foarte puternic, mai mult discret, dar extrem de fin și plăcut.

Dacă ar fi să enumerăm toate speciile și soiurile ne-ar lua ceva timp, dar putem însă enumera câteva dintre cele mai cunoscute: armeniacum, aucheri, aestivale, botryoides, comosum, plumosum, latifolium, azureum, macrocarpum și lista poate continua.

Plantare

Muscarii înfloresc primăvara și vă transformă grădinile într-un târâm de vis. Le puteți planta bulbii în grup, pentru a le spori efectul decorativ; sau liniar pentru a realiza borduri spectaculoase. Chiar dacă au o dimensiune mai mică, acest lucru nu este un impediment pentru a le culege florile și a forma buchete absolut adorabile, cum este și cazul ghioceilor sau brândușelor.

În marea lor majoritate, muscarii ating înălțimi cuprinse între 15-20 cm. Desigur mai există excepții, cum ar fi Liriope muscari, care pot ajunge chiar și la 30 cm. Ca amplasament preferă locurile luminoase, însorite, dar le tolerează și pe cele parțial umbrite.

Bulbii sunt rezistenți la ger, ca urmare nu necesită scoaterea lor din sol, peste iarnă. În ceea ce privește adâncimea la care se plantează, aceasta se recomandă să fie la aproximativ 5-8 cm, în funcție de dimensiunea bulbului.

Aceste plante sunt extrem de îndrăgite, lucru care nu ne miră:

- arată într-un mare fel

- își pot găsi cu ușurință loc oriunde, chiar și în cea mai mică grădină sau pe o terasă

- se pot planta și în ghivece sau jardinere

- se pot culege, pentru a le pune în vază.

- datoriă aspectului său se integrează perfect atât în spații amenajate în stil rustic, cât și în cele moderne, romantice sau minimaliste

Puteți alege alege soiul care vă atrage cel mai tare atenția, dar imaginați-vă cum ar fi să combinați cât mai multe. Ați avea parte de o imagine mirifică. Pentru a obține un efect și mai interesant, se pot intercala printre alte plante care înfloresc primăvara, cum ar fi: zambilele, lalelele, narcisele.

              


0