Astilbe, o frumusețe pentru locurile umbrite ale grădinilor

Într-o grădină poți avea mult spațiu la dispoziție. Însă acest detaliu nu este suficient pentru toate acele plante pe care visăm să le avem. Trebui să ținem cont de cerințele fiecăreia în parte. Adică nu putem planta într-un loc însorit una care iubește umbra sau invers. 

Dacă vă făceați griji că zonele umbroase ale curții vor rămâne neocupate sau mai puțin colorate,  liniștiți-vă. Din fericire, există o grămadă de variante care mai de care mai frumoase, cu ajutorul cărora puteți lumina, înveseli și scoate în evidență orice colț mai puțin însorit de grădină. Câteva astfel de frumuseți ar fi: Helloborus (Spânzul), Astilbe, Hortensia, Bergenia, Hosta, Heuchera, Vinca minor, Iedera, feriga, lăcrămioarele, azaleele, rododendronii și câte am mai putea enumera ... Ei bine, dintre toate cele de mai sus, de această dată vrem să ne oprim un pic la Astilbe. Noi  tare o îndrăgim, dar poate unii dintre voi încă nu o cunosc foarte bine. Așadar, ne-am gândit să v-o prezentăm mai pe larg.

Aspect și plantare

Astilbe este un gen de plante care face parte din familia Saxifragaceae și cuprinde câteva zeci de specii. Sunt perene, extrem de populare și iubite. Adoră locurile mai umbroase ale grădinilor și preferă un sol acid, bogat în humus, umed, dar bine drenat. Lumea o îndrăgește datorită aspectului său grațios, pufos, vaporos și a cromaticii vesele. Se pretează în grădinile rustice și moderne deopotrivă. Artiștii peisagiști o folosesc tot mai des în proiectele lor. Inflorescențele sunt formate din sute de floricele grupate sub formă de spic. Tijele florale se înalță elegant deasupra unor movile formate din frunzișul verde, ce te duce oarecum cu gândul la ferigă. Pot fi plantate solitar, însă arată mult mai bine în grupuri, cu atât mai mult dacă alternați soiuri diferite, din punct de vedere cromatic. Le puteți amplasa chiar și de-a lungul casei, ca bordură sau la umbra unui pom ori copac. La fel de bine ați putea să le plantați alături de hortnesii, alte iubitoare de locuri umbroase. Este esențial să amplasați corect planta, deoarece soarele puternic îi usucă florile, ba chiar îi scurtează perioada de înflorire. 

Dacă nu aveți grădină sau aveți una destul de redusă ca suprafață, o puteți planta și într-un ghiveci. În acest caz, găsiți-i unul destul de mare, astfel încât rădăcina să nu se simtă înghesuită și să aibă loc suficient pentru a se dezvolta armonios. E indicat ca acest ghiveci să fie unul din ceramică, pentru a menține bine umezeala, de care are nevoie. Se spune despre Astilbe că este și un aliat pentru grădinari, deoarece se pare că ucid din start, orice tentativă a buruienilor de a se infiltra printre straturile cu plante perene. 


Specii

În funcție de specia din care face parte, Astilbe poate fi mai scundă sau mai înaltă, cu flori albe spre crem, corai, rozalii, roșiatice, movulii etc. Indiferent de soi, prezența ei în grădină va fi un adevărat spectacol vizual. În general, ca dimensiuni acestea variază între 50-90 cm, deși există anumite varietăți care pot depăși aceste înălțimi, ajungând chiar și la 100 cm. La polul opus, vă spunem că există și soiuri pitice, care nu cresc mai mult de 30 cm, la maturitate. Printre cele mai cunoscute și întâlnite specii  enumerăm: Astilbe japonica, Astilbe chinensis, Astilbe arendsii (hibrid), Astilbe thunbergii. 

Înmulțire

Cea mai bună metodă de a înmulți planta este prin divizarea exemplarelor mature, suficient de mare. Acest lucru se recomandă a se face toamna sau primăvara (martie-aprilie). Părțile divizate, se plantează imediat, direct în solul din grădină sau în ghivece. Dacă plantare este în grup, să aveți grijă la spațiul dintre fiecare exemplar în parte și anume undeva la 30-40 cm distanță între ele. 

 

 


0