Teiul, vindecătorul de suflete

Este imposibil, să nu-ți vină cel puțin trei cuvinte în minte, atunci când te gândești la un TEI. Care ar fi primul? Parfumul, apoi florile care imediat te fac să vezi o ceașcă de ceai și statura sa impunătoare. Dar câte ar mai fi de spus... Este imposibil, să nu-ți vină cel puțin trei cuvinte în minte, atunci când te gândești la un TEI. Care ar fi primul? Parfumul, apoi florile care imediat te fac să vezi o ceașcă de ceai și statura sa impunătoare. Dar câte ar mai fi de spus...

» mai departe

Physalis, planta lampion

Pentru iubitorii de frumos, grădina are un loc special în suflet și trebuie să arate excepțional. Nu trebuie să cheltuim mult pentru a obține ceva frumos, în principiu cheia este să avem plante cât mai diferite: de la ornamentale (preferabil perene) la arbuști decorativi și fructiferi, până la pomi.

» mai departe

Proiect de vară, pentru grădină

În sfârșit e vară și putem sta afară, cât e ziua de lungă. Indiferent că e weekend sau suntem în concediu trebuie să facem în așa fel, încât timpul petrecut în propria grădină, să fie cât mai plăcut. Desigur, plantele au un aport major, dar parcă nu e destul. 

» mai departe

Delicii cu zmeură

Zmeura - acel fruct apetisant, zemos, incredibil de aromat - ne încântă papilele gustative, în fiecare vară. Nu ne putem abține să nu gustăm, când ne aflăm în fața unei tufe sau a unui bol plin cu boabe aspectuoase și sănătoase. Nu-i așa? Există nenumărate soiuri, fiecare cu farmecul său.

» mai departe

Cum ne ”destresăm,” mâncând?

În zilele noastre, stresul pare să fie cel mai mare inamic al omului. De aceea e necesar să găsim tot felul de soluții, pentru a-l combate. Și ce poate fi mai la-ndemână decât ... bucătăria. Desigur, prin bucătărie, ne referim la alimentație. Ceea ce mâncăm contribuie la starea noastră de bine, iar intensitatea stresului se poate reduce considerabil. Un regim de viață sănătos, înseamnă un organism sănătos și un tonus bun.

» mai departe

O grădină cât mai colorată

Cum arată grădina ideală? Păi, cu plante cât mai diversificate din punct de vedere cromatic, dar și formal. Cu puțină imaginație, puteți realiza cele mai frumoase aranjamente, care vă vor face șederea în aer liber, mult mai frumoasă ca până acum.

» mai departe

Grădinăritul, în lipsa unui spațiu generos

Iubești plantele și visezi să ai o grădină bogată, dar renunți de fiecare dată deoarece nu ai spațiu suficient? Sau locuiești la bloc și nu ai decât un balcon? Nu te mai descuraja. Mai bine, încearcă să fii inventiv și vei vedea cum dorințele tale încep să prindă contur.

» mai departe

Cum arată gardul viu ideal?

Cel mai frumos gard viu este chiar al tău. Cam asta este deviza în care credem. Toate plantele care pot fi folosite cu acest scop sunt speciale, fiecare având farmecul său. 

» mai departe

Iasomia, comoara frumos mirositoare a grădinilor!

Iasomia ... cine nu văzut sau mirosit măcar o dată în viață, această minune a naturii? Chiar dacă nu ați văzut-o, cu siguranță ați auzit de ea. Se numără printre cele mai cunoscute și iubite plante, din lume și face parte din categoria arbuștilor decorativi!

» mai departe

Copiii și grădinăritul

Dacă sunteți în căutarea vreunei activități în aer liber, pentru voi și copiii voștri, credem că cea mai bună alegere ar fi … desigur, grădinăritul. Cei care nu beneficiați de un spațiu verde, vă puteți limita la aranjarea balconului, cu câteva frumuseți de plante la ghiveci.

» mai departe

Grădinăritul, cea mai bună modalitate, de distanțare socială

Situația pe care o traversăm cu toții, în acest moment, la nivel global este una destul de greu de tolerat. Văzându-ne obligați să stăm în case, ne simțim oarecum inutili și imobili. Distanțarea socială ne-a făcut să ne limităm, fiecare în parte, la spațiul de care dispunem. Fericiți cei care posedă o grădină, nu-i așa? 

» mai departe

Gladiolele, componentele esențiale ale grădinii de vară!

Nu există o culoare sau o nuanță pe care să nu o regăsim la gladiole. Probabil, acesta e unul din motivele pentru care sunt atât de iubite! Nouă ne place să le spunem – săbii colorate. Pe cât le sunt de frumoase și delicate florile, pe atât este de rezistentă și puternică planta în sine, exact ca o sabie.

» mai departe

Pogăci gustoase cu leurdă

Dacă tot e primăvară, iar leurda e în plin ”rod,” dacă putem spune așa, ne-am gândit să o folosim nu doar în salate, ci într-un preparat extrem de delicios. Vă propunem o rețetă de pogăci cu leurdă.

» mai departe

Totul despre crini

Flori impresionante, parfum intens, jocuri de culori sunt doar câteva din caracteristicile unui crin. Cam așa l-am putea caracteriza, pe scurt.

» mai departe

Plantarea ”la înălțime”

În momentul în care avem o grădină, mii de gânduri și idei ne trec minte. Ne dorim să avem de toate în ea: flori de diverse forme și culori, arbuști decorativi și fructiferi, pomi fructiferi, ba chiar și legume. 

» mai departe

Ce plantăm în locurile umbroase?

Imaginați-vă stând confortabil în grădină, la umbră, în timp ce vă savurați băutura preferată... Ce imagine frumoasă, nu-i așa? Dar, nu vi se pare că ceva lipsește din descriere? Cum arată peisajul pe care-l admirați, chiar în acel moment? Aici, facem referire la spectaculoasele plante perene, iubitoare ale locurilor umbroase.

» mai departe

Cum hidratăm corect, plantele din grădină?

Când vine vorba drespre hidratarea plantelor s-ar putea să fim puțin confuzi ori sau ușor depășiți de situație. De ce? Păi, în primul rând deoarece udarea trebuie făcută corespunzător și adaptată fiecărei plante în parte, în funcție de nevoile pe care le are. Unele sunt iubitoare de apă, altele mai puțin, apa în exces putându-le dăuna.

» mai departe

Totul despre Clematite

Nu ar trebui să existe grădini fără Clematite. Sunt extrem de atrăgătoare și au acest dar, de a împrăștia cu generozitate culoare în jurul lor. Fac asta în calitate de plante cățărătoare.

» mai departe

Grădina de vis

Cum arată grădina de vis? Totul este relativ, iar gusturile nu se discută, cel puțin așa e vorba. Însă dacă vorbim despre ceva idilic, asta ar trebui să însemne că are de toate, nu-i așa?

» mai departe

Să ocrotim albinele!

Cu toții avem rolul nostru bine definit în Univers - oameni, faună, floră; iar între natură și om există o legătură indestructibilă. În mod special am vrea să ne aplecăm puțin atenția asupra albinelor. 

» mai departe

Tot ce trebuie să știți despre hemerocaliși

Asemeni unui fluture care din cocon se transformă într-o reală frumusețe, la fel și Hemerocallis-ul. Nu-ți poți imagina de la bun început, doar privind bulbii (nu chiar atât de atrăgători) că aceștia vor deveni mai târziu, un joc de nuanțe cu totul aparte.

» mai departe

Alegerea bradului de Crăciun

Mereu în preajma sărbătorilor de iarnă, ne confruntăm cu o problemă - alegerea bradului perfect. Artificial sau natural? Dacă decidem să fie natural, atunci se naște altă întrebare: să fie tăiat sau în ghiveci? Aceeași dilemă an de an. Trei variante disponibile, zeci de întrebari și nedumeriri.

» mai departe

Prietenia nu ține cont de anotimp!

Vara suntem cu toții vrăjiți de trilurile micilor viețuitoare cântătoare și încântătoare. Călătoare sau nu, ele ne destind și descrețesc frunțile prin simpla lor prezență. Nu așteaptă nimic în schimb. Cât e vara de lungă ne oferă spectacole gratuite. Mai mult decât atât, multe dintre ele ne oferă un ajutor prețios, mâncând insecte dăunătoare.

» mai departe

Iarna - liber la creație!

Hai să nu fim nedrepți și să-i dăm iernii meritele pe care le are. Căci, ce-i al ei e al ei. În definitiv, fiecare anotimp are farmecul său personal. 

» mai departe

Iarna în grădină

Știm, multitudinea de culori și nuanțe ale toamnei dispare odată cu sezonul rece. Totul devine alb, frigul își face simțiță prezența și parcă nu îți vine să mai ieși din casă. Dar grădinile au nevoie de prezența noastră mai mult ca oricând.

» mai departe

În căutarea bujorilor arborescenți deosebiți!

M ulți iubitori de grădinărit adoră b ujorii parfumați, de aceea îi aleg ca  decor în straturile de flori . Acum vă vom prezenta rudele lor -  bujorii arborescenți. Ace ști arbuști foioși sunt deosebit de frumoși și parfumați, astfel uimesc pe deplin vizitatorii grădini i . S ă îi cunoaștem mai îndeaproape.

» mai departe

Lucrările lunii Aprilie

A sosit luna Aprilie. În limbaj popular, i se mai spune și Prier. De ce, oare? Deoarece, mai demult se considera că este luna prielnică plantărilor și diverselor activități prin gospodărie. Cu toate că a devenit cu timpul, puțin capricioasă, noi o considerăm în continuare la fel. Într-adevăr, natura s-a trezit și sunt foarte multe lucrări de efectuat în grădină. Iată, câteva dintre ele: 

» mai departe

Martie în grădină

A sosit Martie, prima lună a primăverii! În sfârşit, natura începe să se trezească din nou! Cum vremea se încălzește tot mai mult şi razele soarelui sunt mai puternice şi noi vom avea mai multe sarcini de efectuat în grădină. Care dintre ele se fac în luna martie? Le-am adunat aici pe cele mai importante:  

» mai departe

Adevărate comori ale grădinii - daliile

An de an, tot mai mulți iubitori de grădinărit așteaptă înflorirea minunatelor dalii. Nu e de mirare, căci daliile sunt unele dintre cele mai frumoase bijuterii ale grădinii. Florile uriașe și pline de culoare atrag atenția chiar de la depărtare. Acum dorim să vi le prezentăm mai îndeaproape!

» mai departe

Octombrie în grădină!

A sosit una dintre cele mai frumoase luni ale toamnei - octombrie! Conform tradiţiei populare, ploile multe din această perioadă sunt productive, dar dacă luna octombrie este mai caldă, atunci frigul iernii persistă chiar şi în luna februarie.

» mai departe

Sirop de lavandă

Cu siguranță cunoașteți nenumărate moduri de utilizare a acestei plante minunate, dar oare ați auzit că se folosește foarte des și în gastronomie? Aroma ei dă un gust aparte prăjiturilor, gemurilor, salatelor. Se prepară din ea jeleu, sirop, ba chiar și înghețată.

» mai departe

Tunderea murului

Chiar dacă murii se numără printre cele mai comune plante din jurul nostru, nimeni nu poate nega faptul că fructele lor sunt delicioase. Mai jos regăsiți modalitatea prin care să le tundeți corect.

» mai departe

Cum să tundem zmeurul?

Luați-vă mănușile, foarfecele de grădină și abilitățile de observare și pregătiți-vă să vă dați seama cât de ușor este să tundeți corect zmeurul.

» mai departe

Cum să tundem coacăzele, pentru o rodire mai bogată?

Coacăzele sunt fructe cu o valoare biologică ridicată, conţin o cantitate foarte mare de vitamine și săruri minerale care împreună au un impact pozitiv asupra organismului. Sunt foarte ușor de cultivat, deci nu pot lipsi din grădina niciunei familii care își dorește un stil de viață sănătos. 

» mai departe

Cum tundem magnoliile?

Magnoliile sunt unele dintre acele plante luxuriante de care, poate, vă va fi frică să vă apropiați cu o  foarfec ă de grădină, în mână.

» mai departe

De ce merită să plantăm coacăze, în grădină ?

Mici, parfumate, acrișoare și pline de vitamine - astfel s-ar putea descrie coacăzele. Excelente depurative, vitaminizante și imunostimulatoare aceste fructe au fost considerate drept un elixir al tinereții, medicament natural, cu proprietăți multiple pentru organism.

» mai departe

De ce merită să plantăm plante perene?

Plantele perene sunt printre cele mai valoroase din universul plantelor. Înfruntând condiţiile meteorologice nefavorabile an de an, primăvara revin la viață. Iarna sunt afectate de ger, părţile lor superioare mor, dar datorită rădăcinilor viabile, primăvara vor răsări din nou.

» mai departe

De ce să plantăm toamna?

În multe locuri putem citi faptul că cea mai bună perioadă pentru plantarea pomilor şi arbuştilor fructiferi este toamna, după căderea frunzelor, aproximativ din data de 15 octombri,i până la îngheţarea solului. De ce, oare? 

» mai departe

Minunata Floare de Colţ

Floarea de Colţ considerată şi floarea zânelor este simbolul purităţii, curăţeniei, tinereţii, iar mai recent şi un simbol al iubitorilor munţilor. E ste o floare rară ce rezistă condiţiilor climatice aspre cum este vântul sau frigul puternic.

» mai departe

La ce să fim atenţi în luna iunie?!

A sosit și Iunie - prima lună de vară! Vremea începe să devină specifică acestui anotimp: zi de zi este tot mai cald, numărul orelor însorite este tot mai ridicat, pe când cantitatea de precipitaţii scade treptat.

» mai departe

Lucrări în grădină în luna mai

În luna mai, primăvara, împreună cu zumzetul ei este în maximă desfăşurare. Natura a renăscut şi este în plină înflorire. Chiar şi noi dorim să petrecem cât mai mult timp în natură. 

» mai departe

Legendele bujorilor

Bujorii sunt unele dintre cele mai populare şi îndrăgite plante cu înflorire în luna mai. Nu e de mirare deoarece sunt rezistente, ne bucură an de an cu florile lor mari, involte şi pe deasupra au un parfum îmbietor.  

» mai departe

Soiuri de viţă de vie - cum alegem viţa de vie

Viţa de vie este una dintre cele mai vechi plante, pe care omenirea a cultivat-o. Este amintită în Biblie şi juca un rol important în mai multe culturi străvechi. În zilele noastre, o regăsim în aproape orice curte deoarece este uşor de cultivat şi ne dăruieşte fructe din abundenţă.

» mai departe

Cultivarea fructelor exotice

Din păcate, în zilele noastre, tot mai puţine familii consumă fructe şi legume cultivate în propria lor grădină. Fructele cumpărate din ccomerț nu sunt tot timpul la fel de delicioase, proaspete şi sănătoase, precum cele crescute în grădină. 

» mai departe

Delimitarea grădinii cu plante veşnic verzi

Cine nu ar vrea protecţie împotriva prafului, gălăgiei exterioare şi a privirilor curioase? În realizarea grădinii de vis este foarte important să decideţi cu ce plante, delimitaţi grădina. Delimitarea potrivită a spaţiului este o problemă importantă.

» mai departe

Culori şi forme, în alegerea plantelor perene

Plantele perene sunt printre cele mai interesante reprezentante ale universului plantelor. Înfruntând condiţiile meteorologice nefavorabile, ele prind viaţă, an de an. Cu toate că gerul le afectează, datorită rădăcinilor viabile, în scurt timp, ele vor răsări din nou.

» mai departe

Cum plantăm pomi fructiferi?

Se recomandă plantarea pomilor fructiferi, toamna – ba chiar şi la începutul lunii decembrie (dacă solul nu este îngheţat). Este foarte important, de altfel ca plantele cu rădăcină liberă, cum sunt şi pomii fructiferi să fie plantaţi începând din momentul în care şi-au pierdut frunzele.

» mai departe

Grăbiţi venirea primăverii!

Cu toţii ştim cât de greu este să aştepţi apariţia florilor de primăvară. Avem însă, o modalitate cu ajutorul căreia putem accelera acest proces. Să vă arătăm  cum anume!

» mai departe

Cătină sau pyracantha?

Una dintre aceste plante este hrana preferată a păsărilor, dar pentru noi poate fi chiar otrăvitoare; în timp ce consumul celeilalte chiar se recomandă, deoarece ajută la întărirea imunităţii! Dar, ştiţi să le deosebiți?

» mai departe

Îngrijirea tenului cu fructe de pădure

Fructele de pădure au numeroase efecte pozitive asupra organismului nostru: sunt o sursă excelentă de antioxidanţi; conţin foarte multe vitamine, minerale şi nu în ultimul rând sunt o sursă importantă de lichide.

» mai departe

Curiozităţi despre trandafiri

Dintre plantele cu flori, cele mai îndrăgite sunt trandafirii. Nu este de mirare, deoarece aceștia sunt într-adevăr deosebiţi. Astăzi se cunosc sute de soiuri, fiecare cu farmecul lui.

» mai departe

Sfaturi de grădinărit pentru o toamnă colorată

În luna octombrie, natura ne arată cu adevărat, cât poate fi de multicoloră. Dar în timp ce admirăm peisajul să nu uităm că avem multe lucruri de făcut în grădină. Care sunt acestea? Am adunat toate aceste lucrări ale sezonului de toamnă, într-un buchet de sarcini.

» mai departe

Iernatul Muşcatelor

Muşcatele nobile nu sunt pretenţioase în ceea ce priveşte iernatul. Scoateţi-le din pământ, din jardiniere, de pe balcon şi îndesate una lângă alta puneţi-le într-o ladă.

» mai departe

Plantarea trandafirilor

Trandafirii pot fi plantaţi aproape pe întreg parcursul anului. Primăvara (lunile martie-aprilie) şi toamna (lunile septembrie-noiembrie) este sezonul butaşilor de trandafir cu rădăcină împachetată.

» mai departe

Plantarea viţei de vie

Până la plantare, butaşii de vie cumpăraţi toamna se pot păstra câteva zile în locuri umbrite, ferite de vânt, îngheţ (cum ar fi pivniţa) sau în nisip umed dacă posibilităţile ne permit; dacă nu, atunci ca o soluţie interimară este bună şi o pungă de nailon, în care păstrăm rădăcinile acestora în condiţii de umiditate permanentă.

» mai departe
1